eskokalervo Suomen pelastaminen

Suomen pelastaminen

Perusta ja lähtökohta oli tuntipalkka ilman ekstroja. Kun yhteiskunnan tuottavuus nousi alettiin maksaa erilaisia tukilisiä sairastuneille, työttömille ja synnyttäneille eli ihmisille, joille tuli tilapäinen "lomautus", alenema työtuloon. Nyt kun rahaa ei enää ole ekstroihin vaan päinvastoin ylisuuri velkataakka, on aika palata lähtöruutuun, ensin kaikki ekstrat pois; sairauspäivärahat, työttömyyspäivärahat, ylityö- ja sunnuntaikorvaukset, loma- ja lomaltapaluurahat, lapsilisät, opintotuet, puoluetuet, kehitysapu, maahanmuuttajien tukeminen, yritystuet - kaikki.
Sitten kun pöytä puhdas, aletaan harkita, olisiko sittenkin valtion velkaantumisen kustannuksellakin, joitakin perusteltuja tukia syytä maksaa ja minkä määräisinä. Etenkin palautetaan tuet, jotka ajan kanssa maksavat itsensä takaisin - nehän ovat investointeja. Syitä voi olla viennin tukeminen, työllisyyden edistäminen, suomalaistuotteiden kilpailukyvyn edistäminen, koulutuksen ja tuotekehityksen edistäminen ja kohtuuttoman hädänalaiseen asemaan joutuneiden auttaminen ja työperäisen maahanmuuton pikaisen työllistymisen tukeminen.

Erityisen tarkka huoli tulee pitää siitä, ettei vuosien aikana tehtyjä älyttömyyksiä jatketa, kuten työttömien houkutteleminen valitsemaan töihin menon sijasta kotona loisiminen ja elintaso-maahanmuuttajien houkutteleminen tänne nautiskelemaan kotoperäistä elintasoa monin kerroin houkuttelevammasta sosiaaliturvasta. Etenkin siksi, koska nämä elintasomatkailijat ovat niin rikkaita tai rikkaista perheistä että heillä on varaa maksaa monien tuhansien eurojen matkapaketit salakuljettajille.
Työlainsäädänntö tulee saattaa myös juurilleen: yleissitovuus pois ja palkkojen työpaikkakohtainen sopiminen pääasialliseksi toimintamalliksi. Tämä ennenkaikkea siksi, koska työntekijäjärjestöiltä on hävinnyt yhteiskunnallinen vastuuntunto, lähtökohta-arvona ollut solidaarisuus huonompiosasia tovereita kohtaan on kaikonnut eli ajetaan vain omia omien jäsenten etua työllisyyden ja vientituotteiden kilpailukyvyn kustannuksella - työttömistä viis kunhan jäsenistön etuihin ei kajota. Kaveri jätetään! Minä, minä, minä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Yhteisen hyvän vastaiseen lakkoon osallistumista suunnitteleville:
yrittäkää ajatella kokonaisuutta, Suomen tilaa ja etua, älkää antako höynäyttää itseänne itsekkäiseen vain-oma-etu -kansantoon.
Osoittakaa, että solidaarisuus elää yhä edelleen vastuullisen työväen aatemaailmassa - kaveria ei jätetä, ei tehdä tovereista työttömiä pelkästään omista eduista kiinni pitämällä, pitämällä kiinni kilpailukyvyttömyyden syynä olevasta työkustannustasosta eli joukkovoimalla etuoikeutetuille eliittityöläisille painostetusta palkkatasosta. Paperi-ihmisiä ei pätkääkään kiinnosta esim. sairaalatyöläisten matalapalkat - "kunhan meidän etuihimme ei vaan kosketa".
Onko ideaa osallistua omaan jalkaan ampuvaan, Suomen tulevaisuutta tuhoavaan ja epäsolidaariseen eliittiliittojen mielenosoitukseen.

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Samalla kun kaikista tuista puhdistettua pöytää aletaan uudelleen rakentaa, voidaan myös rakenteita muuttaa painottamalla ennakointiin kalliin oireiden korjaamisen sijaan:
- uudistamalla uusien tutkimusten vääriksi osoitetut ravintouskomukset nykytutkimusten mukaisiksi - nyt pidetään yllä valtavaa sairastuvuutta leipä-margariini-rasvaton maito -suosituksilla
- panostamalla ennakoivaan sairauksien ja vanhuuden avohoitoon huonojen elintapojen ja orastavien sairauksien aiheuttaman kalliin laitoshoidon vähentämiseksi
- panostamalla yrityshautomoihin ja huonosti työllistyvien uudelleenkoulutukseen yhä kasvavien työttömyyskustannusten sijaan
- lopettamalla sosiaamipummina elämisen edullisuus työpaikan valitsemiseen verrattuna
- panostamalla huippu-osaamis -koulutukseen ja -tuotekehityksen tukemiseen työttömyyskustannusten vähentämiseksi ja vientikilpailukyvyn kehittämiseksi
- siirtämällä henkilöstökustannuksista merkittävä osa julkisen sektorin ylimitoitetusta hallinnosta suorittavaan portaaseen - rakenneuudistus
- kohennetaan työyhteisöissä ihmisten johtamistaitoa (osallistamista, ryhmäpohdintaa, kuuntelua, työn merkityksellisyyttä) ja siten työinnostuksen ja -tyytyväisyyden tason kautta tuottavuutta ja hyvinvointia.
Kuten ylläolevasta huomaatte, tulee ajatella kansakunnan, ei vain jonkun nurkkakunnan, itsekkään järjestön etuja. Pelastautumistalkoot on ihan oikea sana - koskea kaikkia, myös palkansaajien eliittijärjestöjä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomi on sitoutunut moneen kansainväliseen sopimukseen joka velvoittaa valtion tarjoamaan kaikille elämiseen riittävän sodiialiturvan. Nämä sosiaaliturvat ovat juuri noita mainitsemisia extroja ja niiden lakkauttaminen olisi kansainvälinen ihmisoikeus rikos joka sysäisi eurooppaneyvoston ja yhdistyneidenkansakuntien vihatniskaame. Asia on kiistämätön. Parempi tapa saada säästöjä sosiaaliturvasta on kehittää perustuloa ja dynamisoida sekä yksinkertaistaa sote-palveluja kuten siirtämällä kela, työkkäri, ja sossu yhdelle luukulle, vähennettävä päällekkäistä työtä ja käytettävä teknologiaa ja digitalisaatiota tehokkaammin apu- sekä työvälineinä.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Se on juuri näin, että kaikenlaisten ekstrojen sementointi on vaarallinen tie. Jos taloudessa on varaa, mikäs siinä jos ekstroja jaetaan, mutta kun vain aina ei ole.

Tehdäänpä kuvitelma, että jostain syystä joku eduskunta olisi tehnyt epähuomiossa päätöksen, että kaikki tavalliset lukiolaiset saavat opintotukea riippumatta mistään muusta, vaikkapa 150e/kk. Moinen päätös voisi ilahduttaa lukiolaisia, mutta sitten se muuttuisi pyhäksi ihmisoikeudeksi vaikka rahat olisivat loppu.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yhdistyneiden kansakuntien yleismaalinen ihmisoikeuksien julistus on pyhä ja se on sementoitu syvälle länsimaiseen kulttuuriin ja vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme, tekemiseemme, oikeuksiimme ja velvollisuuksiimme. Jos valtio ylittää laeillaan tuon taikka euroopan ihmisoikeuksien julistuksen on kyseessä ihmisoikeus rikos.

Toimituksen poiminnat