eskokalervo Suomen pelastaminen

Työllistymisohjelma

Hallitus on ansiokkaasti paneutunut työllistämiseen. Kuinkahan tehokkaasti, moni pohtii, niin minäkin.

Oikeastaan perusongelma työmoraalin rapautuminen. Vielä 1980-luvulla vielä työ oli miehen mitta. Sitten ruvettiin pitämään työttömät sohvalla maksamalla tyhjästä niin paljon, ettei töihin kannattanut enää mennä. Toisin sanoen työmoraalin piti olla vahva että viitsi lähteä edes hakemaan töitä, näin oman elämäntilanteensa kuvasivat monet ihan siihen saakka kunnon kansalaisina tuntemani kotiin jääneet. Useat löysivät ihan uskottavat lisäperustelutkin: sattui sopivasti tuo työttömyyspäiväraha kun lapset ovat vielä pieniä, voin viedä opintoni loppuun, työ alkoi jo tympimään, onpahan aikaa ryypiskellä heti aamusta alkaen. Silloiset säädökset siis suorastaan houkuttelivat työkykyiset ihmiset loisimaan tyässä käyvien kustannuksella.
Nyt julkituodut ehdotukset ovat lähinnä ongelman päällemaalaamista, ruoste jatkaa make-upin alla tihutyötään.
Mitä tarvitaan:
1. Työhakutuki, n. 700-1000 (paikkakunnan kalleusluokasta riippuen) €/kk, maksetaan max puoli vuotta, sinä aikana jokaiselle on nimetty henkilökohtainen työllistymisvalmentaja, rahat säästyneistä työttömyyskorvauksista, aluksi työllistymisvalmennus, sitten valmentajatapaamiset noin kahden viikon välein, aluksi viikottain. Valmentaja auttaa myös järjestämällä tapaamisia potentiaalisten työnantajien kanssa. Valmentajalla on valmiudet myös avustaa oman yritysidean löytämisessä ja yrityksen käynnistämisessä. Valmentajalla on oikeus vielä haluttomat kunnallisen työllistymislautakunnan käsittelyyn, joka voi katkaista työnhakutuen maksamisen. Mikä tahansa tarjottu minimipalkkarajan ylittävä työ on otettava vastaan periaatteella Parempi töissä kuin sohvalla. Varsinaisen pitkän aikavälin työn etsimistä voidaan jatkaa valmentajan kanssa koeaikatyön ohessa. Koeajan jälkeen pidetään arviointipalaveri valmentaja-työharjoittelija-lähiesimies-työhönottaja -kokoonpanolla. Yhteiskunnan vastuulla oleville alueille, laitoksille ja rakenteille luodaan niiden tarvitsevia huolto- ja ylläpitotehtäviä, esim. risusavottoja, liikenneväylien rakennus-, perusparannus-, huolto- ja puhtaanapitotöitä sekä vanhusten ja sairaiden hoivapalveluja.
2. Itsensä voi työllistää ilman yrityksen perustamisbyrokratiaa, toiminimen aloittamis- tai ammatinharjoittajailmoitus riittää, verovelvollisuus alkaa vasta kun tulot ylittävät esim. 20.000 €/vuosi.
3. Työllistymisvalmentajien toimesta perustetaan työosuuskuntia tarjoamaan eri alojen keikka-/tilapäistöitä lähipaikkakunnilla, jokainen työnhakija pyritään liittämään ainakin yhden osuuskunnan jäseneksi, osuuskunta voi tietenkin erottaa vastuuntunnottomat/työhaluttomat jäsenyydestään.
4. Työnhakutuen menettäneille järjestetään päivittäiset soppatykkipalvelut tai liian kalliisti asuneille majoitus maahanmuuttajien käytöstä vapautuneisiin asuntoloihin ateriaetuineen. Näissä valmennuskeskuksissa tuotetaan kesäisin monipuolisesti korkeatasoisia puutarhatuotteita ja talvisin työpajoissa harjoitellaan ja tuotetaan käsityövaltaista tuotantoa, jonka varaan rakennetulla yritystoiminnalla asukkaat sekä ansaitsevat leipänsä että oppivat työ- ja yrittäjyystaitoja. Samalla heille järjestetään yksilöityjä uudelleentyöllistymisohjelmia koulutuksineen/valmennuksineen, joiden onnistumista mitataan ja järjestäjien palkkiot määritetään TYÖLLISTYMISELLÄ, ei kurssinpitopalkkioilla. Valmentaja-kouluttajien kanssa sovitaan tarkat onnistumiskriteerit / niistä riippuva palkkio periaatteella Ei tuloksia, ei palkkiota, loistava työllistymisaste >> kadehdittavat palkkiot, koska silloin on kyseessa sijoitus yhteiskunnalta, ei kustannus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Sitten ruvettiin pitämään työttömät sohvalla maksamalla tyhjästä niin paljon, ettei töihin kannattanut enää mennä. "

Oletko sitä mieltä, että ihan huvikseen Suomessa ryhdyttiin maksamaan työttömyyskorvausta, että työtä olisi samalla aikaa ollut tarjolla kunhan vaan olisi työhön pyrkinyt tai mennyt.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos kerran työttömiä aina on,niin miksi niiden olot pitää saada jotenkin kurjaksi?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Taas joku katselee yhteiskuntaa ja näkee vain yhdellä ihmisryhmällä olevan moraalin kanssa ongelmaa ja alisuoriutumista. Kaikki muut kansanryhmät ovat täydellisiä, etenkin jos heidän pankkitileillään on tarpeeksi isonumeroisia tapahtumia. Iänikuista työttömien syyllistämistä ja eräänlaisen vesikidutusohjelman kaavailua heidän päänsä menoksi. Älkää viitsikö, aikuiset ihmiset.

Toimituksen poiminnat