eskokalervo Suomen pelastaminen

Työttömyyskorvausrahat pienyrittäjyyskylien perustamiseen

Miksi holhousSuomi jakelee jatkuvasti hengenpitimiksi kalaa kotiin, kalastamaan opettamisen sijasta?

Tätä idiotismia harjoittaa työttömyystukijärjestelmämme eli tukee työttömyyttä, kotona loisimista! Tässä käytännönläheinen kuvaus radikaalista säästöratkaisusta. Kertaluontoinen kokonaisratkaisu ja valtiontalouden pelastus.

 

Idea

Itsensä työllistäminen on ratkaisun idea, yhteiskunnan tuella (=työttömyystukisäästöillä) perustetaam osuuskunta- ja pienyritys-pohjalta monialaisia maaseudun elävöityskyliä, jotka tarjoavat asujaimistolle ja turisteille lähipalveluja, paikallisia käsityö- ja  puutarhatuotteita, lähiruokaa, sesonki- ja erikoistuotteita ja yleensäkin osaamistuotteita jotka soveltuvat huonosti massatuotantoon.

 

Tulokset

Tuloksina itsensä työllistämisen lisäksi oppipoika-kisälli-mestari -lähtöinen uudelleenkolutusjärjestelmä, perinnetuotteiden renesanssi, kulttuuriperinteiden säilyttäminen ja elvyttäminen, elämän mielekkyyden kautta parempi mielenterveys ja elämisen taso, kylän tarjoamat sosiaaliset suhteet, perheittäinen työllistyminen kylien monialaisuuden kautta, edullinen asuminen hartiapankkirakentamisen avulla sekä yhteiskunnallisen investoinnin hyvä tuotto ja takainmaksuaika.

Toimintamalli

Kunnat hankkivat perustettavalle kylälle monipuolisen yritystoiminnan mahdollistaman alueen, puutarhamaata, metsää, luontoa, vettä, maastonmuotoja. Valitaan joukko työhaluisia työttömiä ja hankkeesta innostuneita puuhahenkilöitä kylän hallinnon ja infrastruktuurin rakentamiseen: tiet, asunnot, työpajat, tuotteiden jalostushallit, tietoliikenneyhteydet, harrastus- ja virkistysfasiliteetit, kirjasto-, päivähoito- ja ensiapuasemapaikat.

Työpajoissa aloitetaan tuotannon yhteydessä mm. oppipoika-kisälli-mestari -pohjainen kouluttautuminen itsenäisen elämisen taitoihin ja uusiin ammatteihin. Käynnistetään tuotteiden ja lähipalveluiden markkinointi, tuotekehitys, tuote- ja palvelurepertuaarin suunnittelu sekä toimintaprosessien hiominen. Muodostetaan toimintarakenteeksi osuuskuntien ja pienyritysten rypäs ja valitaan niille alkuunopastajat. Tehdään liiketoimintasuunnitelmat, laskelmat tarvittavine investointeineen ja laaditaan onnistumismittarit onnistumisen seuraamiseksi.

Epärealististako, huu-haahtako? Kokeilin kurillani, minkälaisia tuotanto-/palveluideoita kylän täytteeksi löytyisi, ensimmäisen varttitunti-ideoinnin jalostamattomat ja kritisoimattomat (huom! 1. vaihe AINA ilman kritiikkiä, hulluttelu suotavaa, realismi naulakkoon) yhden A4:n tulokset:

Piensaha, metallipaja, puusepän verstas, kudonta- ja kehruusali, huovutus, perinnekeittiö, kesäravintola, kala- ja lihasavustamo, yrttitarha, kasvihuone, hanhi- ja ankkatarha, rapu- ja simpukkafarmi, kalankasvattamo (esim. sampi, ankerias, karppi, muikku), etanafarmi, kanifarmi, kotieläinpuisto, maatilamatkailu, kirjekyyhkyt, sinappikoju, ruisleipä-, rieska- ja kalakukkoleipomo.

Viinitila, olutpanimo, tryffelifarmi, piparjuuri, inkivääri, sahrami, mesimatja, pensasmustikka, metsämansikka, lakka, kaskinauris, onkilierot, maa-artisokka, yrttitarha, varhaisperuna, kyytön kasvatus, merinolampaat, porot, mehiläiskasvatus, kanit, sienet (osterivinokas, korvasieni, kantarelli, herkkusieni), jäkälä, pakurikääpä, tuohivirsut, satulat, lapikkaat, huopatossut, kalossit.

Kalastuslammet, lomamökit, koiravaljakko-, poro-, moottorikelkkasafarit, tuoretuotteiden kotipalvelu, esim. kiertävä kalaauto, raakamaitoauto, vihanneskärryt. Ruohon leikkuu, jouluruoka- ym cateringpalvelu, polttopuut, puun kotipilkonta, metsän raivaus- ja istutuspalvelu, postin jakelu, taksipalvelu, kotipalvelu, puutarhapalvelu, vanhuspalvelut, lomituspalvelut, aurauspalvelu.

Kesäpelikentät, vesiliukumäki, koskenlasku, hiihtokoulu, frisbee, laskettelurinne, latupalvelu, järvipurjehdus, luontoretket, juhannuskokko, joulupukkipalvelu, perunannostokisa, savusauna, rosvopaisti, muikunperkuukisat, perunanidätys, siirtolapuutarha, mökkivuokraus, tanssilava, kesäkonsertit, pilkkikisat, kesäjuhlapalvelu, häät, hautajaiset, perinnetyökurssit, tanssikoulu, päiväkoti, iltapäiväkerhot.

Kylä voi kokeilla erilaisia markkinointikeinoja, tuotteita ja palveluja, osa jää elämään, osa näivettyy tai kehittyy, uusia tulee tilalle, ainakin kerran vuodessa kaksipäiväiset jämerästi ohjatut mutta hervottomat arviointi, ideointi- ja kehittämistalkoot ja vuoden onnistumispalkintojen jako sekä vuoden Kyläkyvyn valinta. Osalla osingoista lyhennetään yhteiskunnalle kylän perustamiskuluvelkaa. Presidentti juhlistaa maakunnallista onnistumisjuhlintaa, kun koko velka on maksettu ja kylä pyörii omillaan osakkaidensa hyväksi ja elämänonneksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Esko, oletko lukenut Rosa Luxemburgin kirjan Reformismi vai Vallankumous? Siinä hän antaa muun muassa vastineen blogikirjoitukseesi. En kerro, missä luvussa tai millä sivulla, koska vaikutelmani sinusta on se, että pystyt helposti lukemaan kokonaisen kirjan kärsimättä siitä suuresti... ;)

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

En ole, mutta panin listalle. Kun ei vaan olisi kovin yksniittinen, yksisilmäinen - kun tykkään niin kovasti multidimensionaalisesta pohdinnasta ja eksistenssin monipuolisesta kääntelystä eri katsantokantojen valossa. Yhden luvun verran jaksaa kyllä yhtä katsantotapaa syynätä, mutta esim. Volter Kilven Alestalon salissa kuvaamaa saaristolaisajattelua en millään jaksanut kokonaan läpi kahlata, vaikka parikin kertaa yritin : )
Tietenkin kokonaiset aatesuunnat saattavat vaatia monisanaisen kuvauksen niiden erityislaadun ja vallitsevasta poikkeavuuden takia. Niinkin yksinkertainen asia kuin moniyrittäjyyskylä-mallini näyttää olevan haastava kuvata niin innostavasti, että sitä jokainen lukeva alkaisi myönteisin ottein pohtia - "mitähän kaikkea käyttökelpoista ja toteutettavissa olevaa löydänkään tätä käännellen ja sen ajatusituja edelleen kehitellen".

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Rosa Luxemburgin kirjan ajatusta on varmaan helpompi seurata, jos on lukenut Pääoman ja/tai ymmärtää siinä esitetyn kapitalismianalyysin, mutta toivottavasti se on ymmärrettävää tekstiä ilmankin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Noita tuotanto-/palveluideoita on jo olemassa, vain kirjekyyhky-yrittäjään en ole törmännyt. Niin kuinkas olemassa olevien yritysten käy, kun nämä tukityöllistetyt rynnistävät apajille? Vai onko tarkoitus, että kylät muodostavat suljetun talouden?

Syy siihen, miksi noita pienyrityksiä on vähemmän Suomessa, kuin olisi tekijöitä, niin jo nyt olemassa-olevat painivat ongelmissa hoitaa velvollisuutensa velkojille, tavarantoimittajille, sähköyhtiölle, verottajalle, tilastokeskukselle, valviralle...

Se on se toimettomuuden kauhistus, mihin on totuteltava tai ummistaa kaikelta silmänsä.

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Tiedostin kyllä tarjonnan lisääntyvän uusien yritysten kautta, siksi varmaankin mieleeni tuli ideointivaiheessa ennen kaikkea uusia, myös nykyisten kanssa ei-kilpailevia ideoita. Ei liene kovin viljalti lähitarjontaa mesimarjoista, viljellyistä suumuuraimista, ankan ja hanhen lihasta, karpeista, lähipajoista, suomessa kasvatetuista viineistä (omaan kasvihuoneeseeni istutin viime kesänä viittä viinirypälelajiketta), sahramista, koskenlaskusta, tryffeleistä, oman kylän lierokasvattamoista, lähiyrteistä, lomittajista, kotipalveluista, kyytön kasvattajista, mehiläisfarmareista, oman kylän kalalammikoista ja puusepän yksilöllisistä käsitöistä (olen sorvaillut puuta itsekin).
Koska ja jos olemassa olevaa työtä ei riitä kaikille sitä on luotava lisää: uusia tuotteita ja palveluja, luomu-lähitarjontaa massatuotannon kilpailijaksi, paremman saatavuuden tai laadun tarjontaa. Oma arvonsa on silläkin, että uusia työpaikkoja luodaan omalle kotiseudulle, tarjonta-alueelle, saadaan hintakilpailukykyä kuljetuskustannusten aleneman kautta. On sekin mahdollista, että syntyy uutta kysyntää lähitarjonnan, lähilaadun ja paikallisimagon kautta, "oman kylän poikien ja tyttöjen omin käsin isoäidin reseptillä tekemiä".

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jos mennään taakse päin joku vuosikymmen ja katsastetaan, mitä on ollut ja mihin pyrkimys, niin:
-Teollisuuskylä-buumi, eli jokaisella kunnalla oma kiinteistötarjontaa harjoittava yhtiö ja elinkeinoasiamiehet tekemässä valmiiksi rahoitushakemuksia... about 1980-1995.
-Maatalouden liitännäiselinkeino-buumi lieventämään liian pienen tilakoon aiheuttamia vaikeuksia. Sirkkelisahausta, maatilamatkailua, sorsankasvatusta, marjanjalostusta, kalastusta, kalankasvatusta. Sisävesikalan jalostusta ja markkinointia on kehitetty niin kauan, kuin muistan.
-Käsityöyrittäjyys on ollut pikemminkin laskeva, kuin nouseva trendi viimeiset 40 vuotta. Olen saanut tutustua puukkoseppiin, verkon ainottajiin, uistimen viilaajiin, pienompelimoihin...
-Pienet ruoka-ja kahvilayritykset ovat menneet menojaan ABC:n myötä, kuten pienet lomayritykset yhteiskunnan tuella rakennettujen laskettelu- ja lomakeskittymien myötä.
-90-luvun opetus on myös mennyt hyvin perille, eli pienyrittäjällä ei ole oikeusturvaa eikä kummoista sosiaaliturvaakaan. Yrittäjän riski on valtava.
-Siispä viisainta on koettaa sijoittautua yhteiskunnan rahoittamiin hommiin... vaikkapa lähihoitajaksi tai johonkin turhanaikaiseen projektiin pelleilemään.

Anteeksi pessimismi asian suhteen... kunhan ei olisi realismia. Tulevaisuudessa, kun meiltä rahat loppuvat, niin alamme valmistaa ja korjata itse tuotteita omavaraisemmin, hartiapankilla. Siinähän käsityötaito taas karttuu.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"saadaan hintakilpailukykyä kuljetuskustannusten aleneman kautta. On sekin mahdollista, että syntyy uutta kysyntää lähitarjonnan, lähilaadun ja paikallisimagon kautta, "oman kylän poikien ja tyttöjen omin käsin isoäidin reseptillä tekemiä"."

- Kuljetus- ja logistiikka on halventunut / tuoteyksikkö.
- Lähellä tuotettu ja perinteinen on kuitenkin kuluttajatrendinä nouseva, eli jotain toivoa. Itse aina tarkistan, onko leipä lähileipomosta, onko kala mistä ja liha mieluiten aivan vierestä (tilakauppiaalta).

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ja vielä: Syntyykö kysyntää tarjonnan lisääntyessä, vai päin vastoin ja missä määrin.

Arvonlisävero vaikuttaa ratkaisevasti muuten.

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Niinpä niin, EI me voida ottaa koiraa, koska naapurin koira ei tykännyt lapsista.
Perunaa EI kannata viljellä, naapurillekin iski perunarutto.
EI kannata mennä hallitukseen koska edellinenkään ei onnistunut poistamaan työttömyyttä.
Leipää EI kannata ostaa, viimeviikkoinenkin homehtui.
Kadulle EI pidä mennä, Hauhollakin muuan kulkija sai turpiinsa.
Ruokaa EI pidä syödä, Ullakin sai viime kesänä vatsan puruja.
Hississä EI kannata hengittää, Liisa sai flunssan kun hengitteli hississä.
Sängyssä EI pidä missään nimessä nukkua, naapurikylässä yksi Virtanen kuoli sänkyynsä.
Syntyä EI kannata, se johtaa aina kuolemaan!
MOT

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Eli laita Esko Vesa eläkkeesi jonnekin hyväntekeväisyyteen ja ala sorvata niitä kulhoja ja myydä kädentaidon messuilla pari kappaletta ja elää sen varassa. Se siitä.

Toimituksen poiminnat