eskokalervo Suomen pelastaminen

Lakkoase vanhentunut, vahingollinen jopa vaarallinen

Vanhentunut muka-demokratian yhteiskunnallinen tautipesäke, lakkoase tulee poistaa tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden vastaisena instituutiona koska lakkoase mahdollistaa voimapolitiikan välineenä  yhteiskuntaa eniten vahingoittamaan pystyvien ammattialojen ylivallan ja heikommin vaikutusvaltaisten sorron.

Tämä yhteiskunnallisen väkivallan ja epätasa-arvon työkalu aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, katkeruuttaja ja kateutta heikommien ja sorrettujen keskuudessa sekä epätervettä itsekkyyttä ja muista piittaamattomuutta ("mulle kaikki heti") ylivoimaa käyttävän työmarkkinoiden palkkaeliitin taholta.

Seurauksena epäoikeudenmukaiset palkkaerot: eniten taloudellista tuhoa aikeuttamaan pystyvät ammattiryhmät ansaitsevat jopa yli viisinkertaisesti verrattuna vastuullisuudeltaan, vaativuudeltaan ja kuormittavuudeltaan hyviin ansiohin paremmin oikeutetut palkansaajaryhmät (esim. lentäjät, bussinkuljettajat, lääkärit, sairaan- ja sosiaalihoitajat, oppilaitosten ja lastentarhojen opettajat, oikeusistuinten tuomarit ja yhteiskuntaturvaa vaalivat poliisit).

Vallitseva käytäntö muistuttaa primitiivisten heimokulttuurien valtiomoraalia: valtaan päässeillä on oikeus vuorollaan kerätä valtion varat oman valtaeliitin ja eturyhmänsä taskuihin vähemmistöistä välittämättä. Näistä diktatuureista on on kaameita esimerkkejä, sekä asein että vaaleilla valittuja, sekä tuhoutuneita että tänäänkin vallassa olevia.

Ajattelukykyinen kansanosa on jo kauan ymmärtänyt aikoinaan käyttökelpoisen ja tasa-arvoa edistäneen työtaistelukeinon infektoituneen harvainvallan voimapoliittiseeksi astaloksi. Miksi tämä vahingollinen jäänne on edelleen voimissaan? Siksi, että poliittiselta johdolta puuttuu uskallus tämän mätäpaiseen poistamiseen. Myös toimivien vaihtoehtoisten keinojen puuttuminen yhteiskunnallisesta keskustelusta on viivästänyt tarpeellisen muutoksen tekemistä.

Toimiva vaihtoehto: ensin laittomien lakkojen ja tukilakkojen aiheuttamat taloudelliset vahingot säädetään lailla lakkopäätöksen tehneiden järjestöjen ja niiden johtajien henkilökohtaisesti maksettaviksi eli ne joutuvat ottamaan vastuun seurauksista ja punnitsemaan, kattavatko kustannukset saavutettavissa olevat lisätulot ja muut edut. 

Kansan tajuttua vastuullisen työmarkkinapolitiikan välttämättömyyden ja hyväksyttyä vahinkojen korvausvelvollisuuden niin kuin muissakin yhteiskunnan toiminnoissa, muutetaan koko lakko-menettely demokratian pelisääntöjen mukaiseksi oikeusmenettelyksi. Osapuolten välisten, neuvotellen ratkaisematta jääneiden erimielisyyksien ilmetessä kiista siirtyy kolmikantavetoisen välimiesoikeuden ratkaistavaksi. Esim. yhdeksänjäsenisen välimiesoikeuden muodostavat tasavahvuiset osapuolet ovat:

- osapuolena olevia palkansaajia edustavan järjestön 3 jäsentä

- osapuolena olevaa palkanmaksajaa edustavat 3 jäsentä

- valtiovaltaa edustava työmarkkina-oikeusoppineiden ja -asiantuntijoiden 3-jäseninen raati.

Välimiesoikeuden puheenjohtajana toimii valtiovallan edustaja tai valtakunnan sovittelija.

Välimiesoikeudella on lopullinen ratkaisuvalta, päätöksistä ei voi valittaa. Päätösten noudattamista vastaan väkivaltaisesti vastustavat vangitaan ja tuomitaan kapina-lainsäädönnön mukaan. Oikeusvaltion periaatteiden mukaaan esim. perustuslakivaliokuntaan osapuolet voivat valittaa, jos katsovat välimiesoikeuden rikkoneen ns. ylempää lainsäädäntöä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Trumpin malli toimii hyvin omissa kasinoissa ja hotelleissa esim Nevadassa.Ei sopimuksia,ei lakkoja eikä oikeusjuttuja.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Samaa mieltä lakko-oikeudesta. Ei muuta kuin minimipalkka ja työsuojelu lakiin, ja muusta työn tekijä ja sen antaja saavat sopia vapaasti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
muusta työn tekijä ja sen antaja saavat sopia vapaasti.

Mitenkäs se yleensäkkin tapahtuu? Kun työntekijä tekee työsopimuksen työnantajan kanssa?
Ei siihen ennenkään ole työnantaja AY lupaa tarvinnut minkä yritys on valmis maksamaan työntekijöilleen.
Eikä AY ole ennenkään lupaa tarvittu kun vaikka huomenna menisi hattu kourassa pomolta palkankorotusta pyytämään.
Se taas on yrityksestä kiinni onko haluja maksaa palkankorotusta.

Alin palkanhan vain AY/EK on sopinut,minkä alle palkat ei saa mennä.
Tasokorotuksethan AY vain sopii jolla katetaan hintojen nousuja elinkustannusten takia.
Sen mukaan nousee myös eläkeindeksin kautta Kelan etuuksien indeksikorotukset.

Kaikki muu on täyttä apulantaa.
Saahan nytkin jo mennä vaikka 1e/t ja tehdä 10t työpäivää ilman ylityökorvauksia.
Kun ei mene poraan että muut saa enemmän.
Tai ettei työkaverit katso kieroon .

Pekka Iiskonmaki

#2
Samaa mieltä Juhanin kanssa. AY -liike on syndikaatti yhteiskunnassamme. Se on tuhonnut mm. kauppamerenkulun ja monta toimialaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Samaa mieltä.Kun AY-liitot ei saa palkkoihin korotuksia niin jää ne onneksi pois muiltakin.
Kun iänkaiken on veturina ollut Metalli,ATK ja rakennusliitot joiden vaatimusten pohjalta nousee muidenkin palkat.
Oli liitossa tai ei.Oli duunari tai pukupäällä kulkeva huom:työntekijä.

Myös eläkkeisiin ,kelan etuuksiin vaikuttaa palkankorotukset.

Kun työmarkkinapöydissä SAK-liitot ja EK,hallitus jotain yhdessä on sopinut,ne sopimukset koskee myös työnantajapuolta.
Palkkojen polkeminen,työaikojen ,työnantajalta toiselle sopimukset ei niitä saa rikkoa.
Ja kas! Kun sopimuksia noudattaa kumpikin osapuoli ei lakkoja tarvita.

Aloituksesta päätellen moni olisi suosilla valmis palkkojensa alentamiseen,6pv työviikkoihin ja muutamaan taxvärkkipäivään ilmaiseksi yrityksille.
Siitäkin huolimatta että verot ja elinkustannukset pysyy samana.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Viisinkertaisest? Sairaanhoitajan keskiansio yli 3000x5=15000? Ei näitä montaa ole? Jos kymppitonnissakin pysytään, niin mitkä ovat nuo onnekkaat alat? Ihan kiinostuksesta.

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Tiedoksi, Lokakuu 2016:
Paperikoneen hoitaja, UPM 5800 €/kk = 4.9 x aamiaistarjoilijan palkka
Ahtaaja, Steveco 6325 €/kk = 5.3 x aamiaistarjoilijan palkka
Aamiaistarjoilija 1189 €/kk

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tämä on taas niitä turhia puheenvuoroja jolla ei ole mitään tekemistä arkitodellisuuden kanssa. Työelämää on uudidtettava, mutta niin kauan kun suomalainen johtamiskulttuuri elää menneessä maailmassa se ei tule onnistumaan. Suomalaiset yrityisjohtajat olisi syytä lähettää opintomatkalle Ruotsiin oppimaan modernia johtamista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Samalle lennolle voisi myös laittaa vaikka AKT:n johtajan ja pari muuta luottamusmiestä :)

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Moderniin johtamiseen voit tutustua myös kirjoittamastani kirjasta Johtaminen 2000

Juuso Hämäläinen

Yhteiskuntaan kuuluu kiristys. Jos sitä voi käyttää työnantajat vapaasti niin se sopii työntekijöillekin. Kukaan ei anna mitään vapaaehtoisesti meidän talousjärjestelmässä. Systeemiin ei kuulu reiluus, kohtuus tai korkea moraali. Jokainen osapuoli hakee etujaan niillä voimilla, joita sillä käytössään. Siksi työntekijöiden liitot voivat hyvin lakkoilla. Edelleenkin. Itsensäruoskijat ja marttyyrit voivat mennä töihin ilmaiseksi,lakkojen aikaan ja vaikka yöllä.

Korjaan kirjoittajan käsitystä oikeusvaltiosta. Lakien mukaan toimiminen ei mitenkään liity oikeudenmukaiseen toimintaan. Tämä harha jo aika jättää. Välimursoikeudesta puhuva ei tiedä mistä puhuu. Liike-elämässä on käytetty välimiesmenettelyä. Sillä ei ole muuta hyvää puolta kuin nopea päätöksen saanti ja taas yhden juristin lihottaminen.

Toinen harha on ajatus palkkaeliitistä. Se on lapsellinen tietämättömyyden tulos. Minkään liiton jäsenet eivät edusta mitään palkkaeliittiä Suomessa eikä muualla. Eliittitienestit ovat jotain aivan muuta kuin tonneja kuussa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Korkealentoista tekstiä, paljon väitteitä ja perustelut loistavat poissaolollaan. Mutta näin oikeastaan jokaisessa tekstissä jossa liitot halutaan haudata, siis duunariliitot. Lakko on ainoa ase työntekijöillä, ymmärrän se halutaan pois jonka jälkeen työntekijät ovat hampaattomia.

Mutta mitä voi odottaa liikkeenjohdon konsulttina toiminneelta, varmaan olisi ollut turha ammatti ilman AY-liikettä tai TES:sejä, ei kukaan olisi kaivannut konsultointia johtamisessa ilman näitä kun olisi voinut vain kyykyttää työntekijöitä ilman mitään johtamistaitoa.

Lakot ja ammattiliitot on epäsuorasti siis blogistinkin leivän tuoneet pöytään, ei taida olla nii väliksi kun eläkkeellä jo.

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Kyykyttämiseen ei tarvita johtamistaitoa, sitä tarvitaan porukan kyvykkyyden kirvoittamiseen innostuksen luomisen kautta. Tutustupa kirjaani Johtaminen 2000

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Kuten jo kirjoitin, ilman lakko-oikeutta tai työehtoja kyvykkyyteen ei tarvitse innoittaa, vaan kertomalla suoraan että tulos tai ulos jolloin hyvä tulos on juuri se mitä johtaja kunakin päivänä sattuu katsomaan sellaiseksi.

Lakko aseena on sinänsä huono koska se voi viedä työt lopullisesti molemmilta osapuolilta, mutta en ole kuullut kertaakaan että lakkoon lähdetään kovin kevyin perustein.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"ylimääräisiä kustannuksia, katkeruuttaja ja kateutta heikommien ja sorrettujen keskuudessa"

Näyttäisi..huom. näyttäisi aiheuttavan katkeruutta aivan toisaalla kuin heikoimpien ja sorrettujen joukossa.

Toimituksen poiminnat