eskokalervo Suomen pelastaminen

YLE höperehtii, väittää Kokoomusta kuntavaalien voittajaksi

YLE on koko maanantain 10.4 toitottanut Kokoomuksen nousseen Suomen suurimmaksi puolueeksi vaikka kuntavaalien tuloksissa se ylsi vasta kolmanneksi. Haluan kertoa YLE:lle, että Suomessa käytiin 9.4. kuntavaalit, joissa valittiin kuntiin valtuustot. Eniten valtuustopaikkoja sai Keskusta, yhteensä 2823 paikkaa eli 31.4%.

YLE:lle tiedoksi että kuntavaalien 2017 tulokset ovat:

1. Keskusta      2823 valtuustopaikkaa = 31.4%

2. SDP             1696                                18.8

3. Kokoomus    1492                               16.6

4. Perussuom.   769                                  8.5

5. Vas.liitto         661                                  7.3

6. Vihreät           536                                  6.0

7. RKP               470                                  5.2

8. Krist.dem.      314                                  4.1

9. Muut              238                                  2.6   

Tarkoitukseni on huomauttaa, että pääasia eli VALTUUSTOvaaleissa saavutettujen valtuustopaikkojen määrä/osuus tulisi olla uutisoinnin ydin. Valtakunnalliset puoluekohtaiset äänimäärät on vain sivuinfo. Viittasin presidentin vaaleihin, pääasia on, kuka valittiin presidentiksi (vs. valitut valtuutetut), mielenkiintoinen lisäinfo on kaikkien ehdokkaita asettaneiden tahojen (vs. puolueiden) saamat äänimäärät, koska se kuvastaa niiden asettamien ehdokkaiden suosion ohella sivuinfona jollakin lailla myös puolueiden senhetkistä suosiota.
2017 kuntavaaleissa ehdokasasettelussaan parhaiten onnistui Keskusta, sen ehdokkaat saivat eniten ääniä, joten se tuli valtakunnallisesti summaten suurimmaksi valtuustopuolueeksi, se sai laskentatavasta johtuen eniten valtuustopaikkoja vaikka Suomi-tasolla eniten ääniä sai kaupunkisuosionsa ansiosta Kokoomus, joka oli siis äänien kokonaismäärässä suosituin puolue, ei kuitenkaan VALTUUSTOvaalien voittaja.
Viime presidentin vaaleissa ehdokasasettelussaan parhaiten onnistui Kokoomus, mutta se on valitun presidentin henkilöllisyyteen nähden sivuseikka, ei ole sama asia kuin Kokoomuksen suosio politiikan harjoittajana. Eikö olisikin tyhmän tuntuista uutisoida etusivulla "Kokoomuksesta tuli Suomen suurin puolue" ja jossakin sisäsivulla sitten ohimennen livauttaa, että presidentiksi muuten valittiin Uudenmaan vaalipiiristä 62,6%:n kannatuksella Kokoomuksen ehdokas ja Kokoomuksen viestintäpäällikkö Jenni Haukion aviomies, oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari Sauli Väinämö Niinistö!

Minkälainen uutisointi olisi ollut vaalien tarkoituksen kanssa sopusoinnussa; no esim:

"Kuntavaaleissa eniten valtuustopaikkoja voitti suurimmaksi kuntapuolueeksi sijoittunut Keskusta, toisena SDP, kolmantena Kokoomus. Ääniä sai eniten kaupungeissa menestynyt Kokoomus."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Joo. Se valtiotieteen tutkinnon suorittanut voisi kertoa sinulle, että kunnallisvaaleissa kuten eduskuntavaaleissa valitut valitaan välittömillä, suhteellisilla vaaleilla.

Tulokset lasketaan vaalipiireittäin D’Hondtin menetelmällä. Vaalien järjestelyssä tapahtuneesta virheestä tai lainvastaisuudesta voi valittaa hallinto-oikeuteen

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Oletko huomannut vaalien järjestelyssä virheitä? Minä en ole moisesta kuullut. Valita ihmeessä, jos perustellusti epäilet tulosta = valtuustopaikkojen jakaumaa, kepulikonsteilla aikaansaaduksi.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Siis että Kokoomus sai eniten ääniä, kolmanneksi eniten paikkoja. Siitä on YLE:n verkkosivuilla tilasto, mutta Kokoomus saa "markkinoilla" eniten näkyvyyttä. Suuri kiitos siitä Jan Vapaavuoren. Ei oikein helppoa suhtautua että mitenkä tämä sitten meni. Voittaja ei olekaan voittaja, eikä häviäjä se todellinen luuseri.

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Kuunnelkaapa Radio Suomea oman paikkakuntanne taajuudelta. Joka uutiset alkaa: "Kokoomuksesta suurin puolue", vaikka Keskusta sai 89% enemmän valtuustopaikkoja kuin Kokoomus. Huom. kyseessä oli kuntavaalit, joissa voittaa se, joka saa eniten valtuutettuja - ihan sama kuin eduskuntavaaleissa, se, mitä tavoitellaan, on kansanedustajapaikat. Se nimittäin määrittää, kuinka paljon valtaa puolueella on lainsäädännössä, kuntavaaleissa paikkakunnan päätöksenteossa.
Valtakunnallinen tulos ei ole pelkkiä ääniprosentteja, tarvitaan vaalitaktiikkaa; sopivaa ehdokasasettelua, oikein mitoitettua ja suunnattua ehdokkaiden markkinointia, viisaita vaaliliittoja.
Suurin puolue eduskunnassa tai kunnanvaltuustossa on se, jolla on eniten edustajia/valtuutettuja. Eihän tämä nyt niin vaikeata ole ymmärtää, eihän?

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

"Suurin puolue eduskunnassa tai kunnanvaltuustossa on se, jolla on eniten edustajia/valtuutettuja"

Kunnanvaltuustot eivät muodosta Suomessa kansankäräjiä, siksi valtuutettujen yhteenlasketulla määrällä ei valtakunnallisesti ole merkitystä.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Kokoomus sai käsittääkseni eniten ääniä? Siitä varmaan termi Suomen suurin puolue. Äänimäärissä. Ainoa relevantti mittari valtakunnallisesti.

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Oletko todella sitä mieltä, että USA:n presidentin vaaleissa ainoa relevantti mittari "liittovaltiollisesti" on puolueen saama äänimäärä - minä olen kuvitellut parhaaksi onnistumismittariksi vaalien tarkoituksessa onnistumisen eli sen, kuka tulee valituksi presidentiksi.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Yhdysvalloissa lähes kaikissa osavaltioissa kussakin osavaltiossa eniten ääniä saanut saa KAIKKI sen osavaltion valitsijamiehet. Clinton toki sai valtakunnallisesti enemmän ääniä mutta valisijamiehissä hävisi valtakunnallisesti. Mutta se onkin oma aiheensa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tästäkin on aina sama vinkuna kunnallisvaalien jälkeen, valtuustopaikat ja äänimäärät ei ole verrannollisia, Suomessa on niin paljon erikokoisia kuntia.

Näin se vaan menee ja on mennyt vuosikaudet, joten jos se kovasti harmittaa, niin voi, voi, mitään muutosta uutisointiin ei ole kuitenkaan tulossa.

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Mistä TIEDÄT median kyvyttömäksi oppimaan? Ei se olisi vaikeaa: "Kuntavaalien suurimmaksi puolueeksi kiri Keskusta 2823:lla valtuustopaikallaan (31.4% paikoista), suosituin puolue valtakunnallisesti oli Kokoomus 20.7%:n ääniosuudellaan."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Valtuustopaikkojen määrällä laskien Keskusta oli vaalien toiseksi suurin häviäjä Perussuomalaisten jälkeen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asioita voidaan tarkastella monin eri tavoin. Joku voisi tarkastella maantieteellisen alueen kannalta minkä puolueen "valta" Suomessa on suurin neliökilometrein mitattuna.

Joka tapauksessa toteamus "Kuntavaaleissa eniten valtuustopaikkoja voitti suurimmaksi kuntapuolueeksi sijoittunut Keskusta" ei ole oikea ilmaisu, koska "voittaminen" tuossa lauseessa tarkoittaisi paikkojen lisääntymistä. Vähintäänkin se pitäisi kirjottaa muotoon "eniten valtuustopaikkoja SAI suurimmaksi kuntapuolueeksi sijoittunut Keskusta".

Niinhän se on kautta aikain saanut. Keskusta on maakuntien puolue ja siksi se halusi juuri maakuntahallinnonkin. Helsingissä Keskusta sai kunnioitettavat kaksi paikkaa 85 paikasta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tilannetta kuvaa hyvin blondivitsi;
Kaksi insinööriä pohti kuinka korkea lipputanko on? Ohikulkeva blondi kuuli pähkäilyn ja kysyi voinko auttaa? Ok tuumasivat yhdestä suusta, blondi ruuvasi pari pulttia irti, kaatoi lipputangon mittasi rullamitalla ja sanoi insinööreille 7,20 metriä ja jatkoi matkaansa itseensä tyytyväisenä. Hetken kuluttua toinen insinööreistä ynähti: Siinä näet naisenlogiikan, eihän meitä kiinnosta lipputangon pituus...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Avauksen näppäröinti ei jaksa edes huvittaa. Mitäpä, jos sen sijaan laskettaisiin vaikka valtuutettujen määrä suhteessa kunnallisiin budjetteihin.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Noh toistan kuntavaalien trendituloksen ääniosuuksista omasta blogistani tähän:

2008 2017 2027

kok 23.5 20.7 17.7

sdp 21.2 19.4 17.5

kesk 20.1 17.5 14.8

vihr 08.9 12.4 16.1

Eli kokoomus "voittaa häviämällä", ja kolme suurta voisivat olla vähemmistö jo kahden vaalikauden jälkeen. Itse väittäisin valtapuolueiden kuitenkin melko jähmeän johtoaseman perustuvan äärimmäiseen mediaylivaltaan, ja kokoomuksen voittaneen persuista ääniä voimallisella Venäjä -pelottelulla.

Vuosi 2008 on valittu siksi, että persujen aiheuttama hetkellinen häiriö mukavasti katoaa.

Toimituksen poiminnat