eskokalervo Suomen pelastaminen

Kansalaisvalmennus peruskouluun

Mikael Jungnerin nettikirjoituksessaan esiintuomien uusien koulun oppiaineiden virittämänä:

Olen itse miettinyt samaa: perusopetuksen tulisi painottua kansalaistaitoihin; miten yhteiskunnassa ja luonnossa toimitaan, miten hoidetaan omaan taloutta, hallitaan rahankäyttöä, toimitaan täydentyvässä vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa.

Terveyttä edistävän ravinnon valinta ja valmistaminen ruuaksi ja kaikkein tärkein: itsensä johtamistaito eli tunteiden ja tarpeiden tiedostaminen, niiden vastuullinen ilmaisu, tunnetilojen säätely, tavoitteiden asettaminen ja saavuttaminen, itsenäinen  sekä luova ajattelu ja toiminta muut tasaveroisesti huomioonottaen, ongelmien ratkaisu itsen ja muiden kanssa.

Näiden lisäksi käden ja elämisen taidot: puun, metallin ja kankaiden työstäminen, puutarhan hoito, kalastaminen, liikunta ja kuntoilu, kodin lääketiede, elämäntapojen vaikutus terveyteen.
Ja vielä kansalaistaidot, yhteiskunnan toiminta: hallinnon toiminta, asiointi viranomaisten kanssa, palvelujen käyttö, kansalaisvelvollisuudet ja -oikeudet, arjen toimintaa säätelevä lainsäädäntö, juridiset menettelyt ja niiden käyttö.


Kansalaisvalmennuksen menetelmävalinnoilla tulee tähdätä pitemmälle kuin pelkkään tietämiseen: ymmärtämiseen ja toimintavalmiuksiin. Digitaalisten simulointityökalujen avulla opetellaan mm. ymmärtämään yhteiskunnan toimintaa, oppimisryhmissä kokeillaan, mitä seuraa, kun lisätään tai vähennetään eri tukimuotoja, mm. yritys- ja työllisyystukia, parannetaan tai rappeutetaan infrastruktuuria, säädellään tai jätetään säätelemättä maahanmuuttoa, velkaantumista, inflaatiota, terveys- ja sairausvaikutteisten tuotteiden (sokeri, vehnä, tupakka, alkoholi, liha, lisäaineet) verotusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Ehdottomasti kannatettava ajatus. Nuo luettelemasi ovat niitä joita aiemmin vanhemmat opettivat lapsilleen, mutta monasti tuntuu siltä että tämä ketju on päässyt jossain kohtaa katkeamaan.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Hyvä kommentti! Maailma on muuttunut niin radikaalisti, että koulujen opetusohjelmiin pitäisi raivata tilaa näiden taitojen opetukseen kiireisesti. Se voisi alkaa helpoista arkisista asioista jo heti ensimmäiseltä luokalta tai jopa eskarista.

Toimituksen poiminnat