eskokalervo Suomen pelastaminen

Alkoholilain muutos?

Taas kerran paljon pöhinää pöntössä asian ytimen vieressä.
Olennaista alkoholipolitiikassa on haittojen minimointi. Haittojen syy on holhous: tähän saakka yhteiskunta on pyrkinyt riistämään kansalaisilta vastuun alkoholinkäytöstään erilaisin rajoituksin. Tottakai kielletty hedelmä kiehtoo eli rajoitukset maksimoivat käytön. Kun aikoinaan määräraja oli neljä pulloa per ostokerta, siitä tuli ostomäärästandardi.
Ilman rajoittavaa holhousta suhtautuminen olisi aikuismaista eli kun vastuu on itsellä, ostetaan ja juodaan vain tarpeen ja halun verran, ei tarvetta lapsen uhitteluun holhoavaa,  kieltävää isää vastaan eli maksimitottelemattomuuteen.
Tottakai ensireaktio on vapauden koiton riemussa hetkellinen itsenäisyyden juhliminen mutta pian arki "käskee" laatimaan ikiomat säännöt ja toimintamallit vastuun siirryttyä itse kannettavaksi ja varsin pian käytön määrä vakiintuu tarpeen, ei uhittelun, tasolle joka on selkeästi holhotun lapsen käyttötapoja alhaisempi.


Huomasin tämän lapseni karkin käytön kanssa. Kun päätöksentekokyky oli vielä kehittymätön, minä päätin karkkipäivistä ja syöntimääristä. Samalla tietenkin koko ajan valistin sokerin vaarallisuudesta. Kun viisivuotiaana katsoin hänen sisäistäneen sokerin myrkyllisyyden hampaille ja painonhallinnalle, kehotin häntä laatimaan omat karkinkäyttösääntönsä. Karkkipäivät jäivät pois, lajiksi valikoitui vähäsokerinen tumma suklaa ja käyttö väheni ratkaisevasti rajoittuen juhlatilanteisiin. Hammaspesun jälkitarkastusvastuun hän edelleen delegoi minulle. Myös reiättömyystarkastuksiin minut määrättiin ainakin kerran kuussa, samoin punnituskirjanpidon kanssavalvojaksi.


Ihan sama ilmiö toistuu alkoholistipuolisoiden juomisen ylläpidon kanssa: niin kauan kun alkoholismia ylläpitävä puoliso moittii juomisesta ja piilottelee pulloja, juopon haasteeksi muotoutuu maksimoida ryyppääminen eli tapella rajoituksia vastaan - luonnollinen lapsen reaktio. Kokemus on osoittanut, että kun juoppouden maksimiinsa lietsonut puoliso lopettaa holhoamisensa tai häipyy kuvioista, juoppo joutuu ottamaan vastuun elämästään ja tekee sen joko pohjamudan kautta tai tolkullisen lyhyen itsenäisyysjuhlinnan, omavastuu-örveltäminen jälkeen. Outoa vain, että usein holhoojan valtansa menettänyt puoliso alkaa itse ryypätä epäonnistuttuaan alkoholistiholhokin pitämisessä oman valtansa alla oman paremmuudentunteen ylläpitäjänä.

Kansanedustajat, jotka nyt vastustavat kansalaisten alkoholinkäyttövastuun ottamista omiin käsiin, toimivat samoin kuin sata vuotta sitten tsaarinajan vallan kannattajat: "ei suomalaisista ole kantamaan itsenäisyyden taakkaa, vastuuseen tottumaton jukurikansa vain ajaa itsensä juoppouteen ja anarkiaan ilman vahvaa valtiasta, maan isää". Tätähän yritettiin uskotella myös vielä Kekkosen aikana.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Entä jos molemmat puolisot ryyppäävät yhdessä? Onko se lapsen syy joka yrittää epätoivoisesti pitää vanhempien juomista aisoissa?

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Erittäin harvoin. Vain siinä tapauksessa vastuu voi siirtyä lapselle jos tämä aikuisena alkaa holhota vanhempiaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Käytännössä lapsi kuitenkin ottaa vastuun huolehtia vanhemmistaan. Mutta mistä holhouksesta ryyppääminen johtuu kun kukaan ei holhoa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Yleensä jompikumpi jossain vaiheessa joutuu kuitenkin ottamaan vastuullisemman roolin tai sitten tilanne päätyy hyvin nopeasti umpikujaan, eroon, kuolemaan t.m.s.

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Ryyppäämisen alkuperäiset syyt eivät ole tämän viestiketjun aiheena.
Tässä keskustelemme alkoholilainsäädännön vaikutuksesta alkoholihaittoihin.
Aikuisten alkoholin käytön rajoittaminen lain keinoin vain siirtää vastuun yhteiskunnalle, pois kansalaiselta.
Verottaminen on ok, koska se ei ole lapsellista uhmaa lietsova kielto, asiakkaan vastuu oikeastaan vaan korostuu: haluanko todella lohkaista näin suuren osan käyttövaroistani akoholiostoihin.

Toimituksen poiminnat