eskokalervo Suomen pelastaminen

Oma presidenttiehdokas?

Perusteluna oman presidenttiehdokkaan asettamiselle on käytetty tilaisuutta tuoda puolueen tavoitteita esiin. Mutta kuinka tolkullinen tuo perustelu todellisuudessa on?

Presidentin päävastuu, keskeisin rooli ja näin ollen tärkeimmät valmiudet, taidot ja kokemus tulisi löytyä ulkopolitiikkansa alalta. Mitä tekemistä jonkun puolueen ohjelmallä on näiden valmiuksien kanssa?

Presidentin vaali on henkilövaali, ei puolueiden tai niiden tavoitteiden keskinäinen kilvoittelu. Ajatelkaa nyt: miten voi samalla vaa'alla mitata Sauli Niinistön ulkopoliittisia näyttöjä ja jonkun takiais- tai marginaalipuolueen päämääriä.

Kuinka voi vakavalla naamalla väittää, että jotkut kylliäiset tai hendersbergit, joiden ulkopoliittinen kokemus rajoittuu esim. Tallinnan tai Tukholman risteilyyn, pärjäisi  Niinistöä paremmin vaikkapa Vladimir Putinin tai Donald Trumpin kanssa? Muuttajat puoluejohtajan näköjään voivat.

Sitähän vastaehdokkaan asettamisella oman ehdokkaan nimeäjä yrittää hänen kykyjensä suhteen väittää. Miksi muuten ilmoittaisi ravurinsa koko kisaan! Vai oletteko nähneet kyntöhevosen löntystävän raveissa maaliin minuutitolkulla muiden jälkeen.

Mäkihyppääjä Eddie Edwards oli sentään hauska ja sillä ansaitsi osallistumispaikkansa myös yleisön mielestä, siis viihdyttäjänä. Montako pelleä presidentin vaaleihin mahtuu?  Nykyisellä presidentillä on onneksi niin paljon harjoitusta takana, että hän kyllä pystyy pitämään pokkansa myös tulevissa vaalikeskusteluissa - uskoisin.

Ei varman häviäjän asettamisella kertaluontoisessa henkilövaalissa ole siis mitään mieltä. Pikemminkin seurauksena on vain oman puolueen häpäisy: "vaalikampanjassa toitottamamme puolueohjelma sai vain kolmen prosentin kannatuksen - kannattako tällä kannatuksella edes osallistua seuraaviin eduskuntavaaleihin".

Meneillään oleva ehdokaspohdinta ei anna kovin mairittelevaa kuvaa puolujohtajien harkintakyvystä, vainko Erkki Tuomioja älyää, ettei ainakaan omista riveistä löydy henkilöä, jota kehtaisi väittää Niinistöä paremmaksi ulkopolitiikan hoitajaksi nykyisessä maailmantilanteessa. Jopa niin paljon on äijällä tolkkua, ettei ehdota edes itseään, vaikka ulkopoliittista näyttöä löytyy jopa pitkäaikaiseen ja hyvin hoidettuun ULKOministeripestiin saakka.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos vain tähän asti ilmoittautuneilla ehdokkailla mentäisiin, saattaisin hyvin äänestää Nils Torvaldsia.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Muuttaisiko joku jo ehdokkaaksi nimetty Suomen ulkopoliittista linjaa. Ei muuttaisi. Siis sama vaikka Niinistö tai Kyllönen valittaisiin!

Toisekseen EU:lla on yhteinen ulkopolitiikka. Miksi me valitsemme presidenttiä lainkaan. Mikä se presidentin virka on?

Toisaalta Ranskassa, jossa pressan valta on aivan toista luokkaa, valittiin pari kuukautta ennen vaaleja esiin noussut "puolueiden ulkopuolinen" presidentiksi.

Mitä, jos Suomessakin kansa on kyllästynyt eliittiin sekä eliitin valintoihin ja valitseekin vaikka tuon Kyllösen!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kyllönenkö on "puolueiden ulkopuolinen" ehdokas?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Ymmärsitkö lukemasi? En minä puhu puolueista, vaan eliitistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #6

Kyllönen on entinen ministeri, kuten Macronkin, mutta ei ole tainnut perustaa uutta puoluetta :)

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Presidenttiä tarvitaan mielestäni pitkäjänteisen ulkopolitiikan takaamiseen. Ulkopoliittisesti pystyvä presidentti varmistaa halutessaan linjan jatkuvuuden 12 vuodeksi eli kolmeksi parlamenttikaudeksi. Linja säilyy vaikka eduskunnan voimasuhteet vaihtelisivat paljonkin. Äänestävä kansa saattaa höynähtää 4-vuotis -populismissamme milloin minkäkin pintavireen perään mutta ei hevin lähde leikkimään ulkopoliittisella kokeiluilla.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Perusteluna oman presidenttiehdokkaan asettamiselle on käytetty tilaisuutta tuoda puolueen tavoitteita esiin. Mutta kuinka tolkullinen tuo perustelu todellisuudessa on?"

Eikös presidentin pitäisi edustaa koko kansaa, eikä vaan yhtä puoluetta.

Ei siis ollenkaan tolkullinen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllönen sopii minulle koko vasemmiston yhteiseksi ehdokkaaksi.

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Se olisikin hyvä vaaliasetelman, Niinistö saisi ehkä kymmenisen prosenttiyksikköä suuremman tuen kyvykkyytensä hyödyntämiselle Suomen hyväksi.

Toimituksen poiminnat