eskokalervo Suomen pelastaminen

Valtiolaivan komentosillalta puuttuu mittarit

Outoa, peräti kummallista, että selvitystä miljardiluokan menoerän, maahanmuuton kustannuksista, pitää hallitukselta erikseen pyytää. Onko todella niin, että valtionvarainministeriö ei hoida varainkäytön seurantaa muuten kuin momenteittain eli  tuottaa pelkät tilikirjanpidon raportit. Ajatellaanpa, miten yrityksen kävisi, ellei se tietäisi vaikkapa uuden markkinointikampanjansa tuote- ja tuoteryhmäkohtaista vaikutusta myyntiin, myyntikatteeseen ja kannattavuuteen.
Eikö todellakaan edes perusasiat ole valtionhallinnon seurannan osalta kunnossa, seilaammeko täysin tuuliajolla, tietämättä, missä olemme maahanmuuttotalouden osalta suhteessa tavoitteisiin, suhteessa tuloihin, suhteessa kokonaiskustannuksiin. Miten eksyksissä, sumussa haparoiden voi tehdä suuntapäätöksiä, linjavalintoja?

Eikös se ole valtiovarainministerin vastuulla että Suomi-laivan komentosillalla on toimivat mittarit ohjauksen työkaluina. Myös talousmittarit, jotka näyttävät kaikilta osa-alueilta kootut, ajantasaiset kokonaiskustannukset siitä, mitä valittu maahanmuuttopolitiikka kansalaisille todella maksaa.


Yhtä surkea tilanne olisi kunnassa, kun valtuutettu kysyy kunnanhallitukselta työttömyyden aiheuttamia kokonaiskustannuksia, saa vastauksen "emme tiedä edes arviota, kuinka paljon veroja jää saamatta + kuinka paljon sosiaalikulumme ovat työttämyyden takia kasvaneet + kuinka tehokkaita työllistymisvalmennuksemme ovat olleet eli kuinka hyvin ovat vaikuttaneet työllistymiseen". 
Eikö sen tasoinen kunnan johto pitäisi välittömästi vaihtaa osaaviin käsiin?
Muuten, uudet kunnan valtuutetut, tiedätkö vastauksen oman kuntasi osalta, jos et, kysypä heti seuraavassa kokouksessa. Jos kunnan kamreeri vain alkaa luetella eri tilien saldoja, ehdota potkuja ja vaadi asiallisen, yhteisten varojen käytön seurannan kuntoon saattamista. Näin täytät paikkasi kuntalaisten Sinulle uskomassa luottamustehtävässä!
Ehkäpä vastuullisen toimintasi seurauksena alatte piankin pohtimaan, mitkä ovat kunnan omissa käsissä olevat tehokkaimmat, vaikuttavimmat keinot työllisyyden ja työllistymisen kohentamiseksi - ja mitkä taas lopetetaan tehottomina Kankkulan kaivoina.

Kirjanpito tuottaa saldoraportit, tuloslaskelmat ja taseet mm. viranomaisia, kuten verottajaa varten. Organisaation ohjaamiseen ne eivät tietenkään riitä, koska ne eivät kerro mitään tehtyjen linjausten, projektien, eikä edes toimenpiteiden Vaikutuksista, jota tietoa tarvitaan suunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi. 
Miten voi edes kuvitella tolkullisia linjapäätöksiä maahanmuuton osalta tietämättä, kuinka hyvin tänne päästetyt tuottavat veroeuroja, mitä maahanmuuton hallinnointi maksaa, mitä kuluja on kutsumattomien siirtolaisten, joiden lähtömaista tai niiden turvallisuustilanteesta meillä ei siis voi olla paperittomuuden takia mitään käsitystä, ylläpito ja kotouttaminen maksaa, kuinka paljon kuluja heidän tekemänsä rikollisuus saa aikaan, mitä kuljetukset, esim. salakuljettajien ilmaisena apulaivastona toimiminen Libyan ja Italian välillä, ja palauttamiset maksavat, jne.
Onko maahanmuutoalus siis tuuliajolla: otetaan vastaan niin paljon kuin nyt sattuu tulemaan, vaikka 10 miljoonaa oloihinsa kyllästynyttä afro-tai indosiirtolaista, mitäpä me niiden osaamisista tai työhaluista voimme tietää, katsotaan sitten miten kauan rahat riittää, ja mistä saadaan lisää, kun loppuu, no maksaahan se tietenkin, minkä nyt sattuu maksamaan, mutta minkäs teet, pitää jättää omat ongelmat sitten vaikka hoitamatta, EU:han se meitä ohjaa ja komentaa, ei siinä auta ruveta pullikoimaan niin kuin nuo entiset itäbkokkilaiset, tulee muuten tupenrapinat.

Jos nuo mittarit olisivat kunnossa, ja näyttäisivät oikeat euromäärät, eiköhän kansa alkaisi vaatia tolkun meininkiä maahanmuuttolinjauksiin: Tuntemattomista maista parempaa elintasoa Eurooppaan elätettäviksi salakuljettamisen sijasta sunnimuslimit ohjattakoon heidän uskonveljiensä rikkaaseen Saudi-Arabian onnelaan, shiiamuslimit taas vauraan Iranin shiialaiseen paratiisiin.

Muille avataan YK:n pakolaisavun toimesta suurleirit Pohjois-Afrikkaan, esim. Niilin suistoon itsensä maataloudella elättämistä varten. Kansainvälisesti rahoitetaan alkuvaiheen terveydenhoito ja peruskoulutus. Teollisuusyritykset voivat myös ammattikouluttaa leiriläisiä työntekijöikseen valitsemista varten, myös suomalaiset - tätä kutsutaan hallituksi maahanmuutopolitiikaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Kaj Granlund

Kaikki tieto on varmasto olemassa ja/tai saatavissa, mutta valtiovallan paperit ovat julkisia vain silloin, kun se valtiovallalle sopii.

Toimituksen poiminnat