eskokalervo Suomen pelastaminen

Kilpailuttamisen väärät mittarit johtavat tyhjänpäiväiseen puuhasteluun

Koska tarjolla olevien Kuka halvimmalla tekee -kilpailuttamisten, esim. SoTen alueella, minulle outo panostus- eli kustannuskeskeinen lähestymistapa ei inspiroi, on se jo kauan innostanut kehittämään toisen, aivan vastakkaisen lähestymistavan, Kuka vaikuttavimmin, kuka saa parhaat tulokset -ajattelun. 

Valitaan  mahdollisimman samanlaisia paikkakuntia kilpailukentiksi, joissa eri järjestyksenpitäjät eli yhteiskuntarauhan turvaajat tai ihan samalla tavalla vaikka terveyden tuottajat kilpailevat, kuka tuottaa parhaan lähiörauhan/turvallisuuden/rikoksettomuuden ja mikä kilpailija taas parhaan terveystason/vähiten sairauksia/vähimmät sairauslomat/nopeimmat paranemiset.

Paras saisi sitten pitkän sopimuksen ja maksut määräytyisivät noilla samoilla mittareilla (kiinalainen lääkärimalli), mitä vähemmän sairastumisia, sitä suurempi lasku eli tuloksen tekijälle tienesti. 

Aika jännä, eikö vaan, kun hoidat hyvin terveysvalistuksen, ennaltaehkäisyn, riskiseulonnan ja panet porukat syömään ja liikkumaan terveellisesti, sairaanhoitoporukka saa enemmän keskittyä ansaituilla terveyden tuottamispalkkioilla parantamismenetelmien kehittämiseen ja mm. ravitsemustutkimusten läpikäyntiin ja vaikka ravitsemuksellisiin kokeiluprojekteihin omalla alueella.

Sama järjestyksenpitopuolella, kun häiriköt on kerätty uudelleenkasvatusleireille "siperialaisten alihankkijoiden" hellään huomaan ja porukat katselevat myös toistensa turvallisuuden perään, pollarit voivat keskittyä enemmän ennaltaehkäisyyn vetämällä vaikka elämys- ja kokemuspainotteisia pojista miehiksi ja tytöistä naisiksi -leirejä sekä kansalaistaitovalmennuksia ja opintokerhoja äasintuntijoiden kanssa ravitsemukseen,  ruuanlaittoon, liikuntaan, käden taitoihin, yhteiskunnan toimintaan, viranomaisasiointiin, vuorovaikutustaitoihin, itsepuolustukseen, itsensä eli mielensä johtamiseen, tunnetaitojen ja tietoisuuden kehittämiseen, jotta olisimme entistä vastuullisempia itsestä huolehtivia kansalaisia.

Ihan samaa palkka-/palkitsemisideaa voidaan soveltaa monilla aloilla: 
Mitä siistimpi rakennuksen sisusta, sitä suurempi siivoojan ansio (ajan tarve ja sitä kautta tuntipalkka riippuu menetelmäosaamisesta ja rivakkuudesta), autokorjaamo saa tuloja vain ratkaisuista, ei toimenpiteistä tai niihin käytetystä ajasta (osaaminen ja ratkaisujen keksiminen on korjaamon asia, asiakasta kiinnostaa tulokset).

Eihän kalastajakaan laskuta vesilläoloajasta tai syöttien menekin mukaan, etkä sinäkään varmaan ilahtuisi kun leipuri perustelisi ruisleivän poikkeuksellista kalleutta matalapaineen aiheuttamalla, likilaskuisuudesta johtuvilla  susisatseilla.

Koko  julkishallinto saataisiin tolkullisempaan meininkiin alkamalla ajattelemaan vaikuttavuutta tekemisen sijasta. Liikuntatoimi kansanterveyttä eikä mitaleita, lääkärit samoin terveyttä eli valistusta, ravitsemusta, liikuntaa käypä-hoito -lääkinnän sijaan, koulu elämässä pärjäämistä ja itsensäkehittämismotivaatiota opetusohjelmien ja opettamisen sijaan (ei innostuneita tarvitse opettaa, tarvitsee tarjota mahdollisuudet oppia).

Minä perustaisin 12-vuotiaiden, noin 16 oppilaan kanssa aluksi kuvitteellisen maatilan, jonka viljelypalstojen suunnittelussa harjaantuisi geometria ja aritmetiikka, kasvien kasvatuksen kanssa botaniikka ja floristiikka, eläinten kanssa biologia ja fysiologia, maatilan koneiden kanssa fysiikka ja mekaniikka, lannoitteiden kanssa kemia, niiden maahan tuontia suunniteltaessa tarvitaan harjaannusta maantieteessä, merenkulussa, meteorologiassa ja geologiassa, maatilan henkilöstön kanssa harjoitellaan vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja, ihmisten johtamista ja ryhmäkeskeistä päätöksentekoa.
Aina välillä työskennellään siellä maatilalla oikeasti esim. viikko nyrkit savessa. Sovelletaan opittua ja harjaannutetaan käytönnön taitoja.

Maatilan kustannusten ja tulojen laskenta opettaa matematiikkaa, kirjanpitoa, laskentamenetelmiä, tilastotieteitä. EU-raportointi vie hallinnon salaisuuksien lähteille, eri tukien kanssa ähertäminen hallinnon olemusta, lähestyvät vaalit innostavat ottamaan selvää yhteiskunnallisesta päätöksenteosta. Koneiden ja lannotteiden oikea käyttö ja niihin liittyvien teorioiden hallinta vaatii kielitaidon harjaannuttamista, maatilan tuotteiden myynti ja markkinointi opettaa ne taidot. Omalla maatilalla saattaa riittää opiskeltavva muutamaksi vuodeksi, sitten voidaan perustaa vaikka leipomo ja/tai konepaja.

"Millä luokalla Sinä olet?" -Pöljä, enhän mä nyt missään idiootti-koulussa ole, mä oon duunissa, meillä on nyt porukalla konepaja. Mä rupeen pian yrittäjäksi, haeskelen just sopivlle idealle markkinarakoo, siinä ei muuten joka pösilö pärjääkään.

Mitä, koulussako tylsää, miksiköhän? No siksi kun ajattelu on panostus- eli opettamiskeskeistä eikä vaikuttavuus- eli tulos- eli oppimiskeskeistä.
Tälle pohjalle meidän olisi parasta rakentaa koko huomisen menestyvä Suomi.
Tarkoittaa yhden lempiaiheeni, maahanmuuton suhteen stä, että maksimoitava asia tulisi olla Suomen kilpailukyky ja väestön työkeskeinen hyvinvointi eikä keskenään kyräilevät sisäänpäin kääntyneet kulttuuriumpiot, ghetot, jotka telovat, halveksivat ja syrjivät toisiaan. Tähän meitä nyt ollaan viemässä, Sinun valinnoistasi ja aktiivisuudestasi riippuu, saako suunta jatkua vai muutetaanko sitä. Niinkuin tämäkin teksti kertoo, tolkkua kyllä löytyy, kunhan se sijoitetaan oikeille päättäjäpalleille! Nykyiset pallien haltijat pipertävät päivän ongelmien kanssa, eivät edes näe ylihuomisen ratkaisuihin saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi on puuhastelun, nyhräämisen, holhouksen ja sääntelyn luvattumaa.

Ei saa vaatia päättäjiltä liian suuria asioita.

Johan tämä hallitus antoi kauppojen aukioloaikojen päättämisen kauppiaille.

Seuraava hallitus tuskin kykenee aivan niin suureen ponnistukseen.

Heidän aikansa menee kaljapullon korkin ympärillä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä ja ytimeen osuva kirjoitus.

Peruskysymys varmaan on päättäjien oma muutosvastarinta ja haluttomuus hallinnon ja oman toiminnan kehittämiseen. Koska suojatyöpaikka ja eläkevirka.

Samaan aikaan, kun yksityissektori keskittyy olennaiseen ja käyttää mm ssa kehittyneitä IT palveluja, säästäen henkilökustannuksista ja tehden kaiken entistä virtaviivaisemmin, niin julkishallintoon lisätään väkeä ja mietitään uusia järjettömiä hallintojärjestelmiä tuottamaan lisää hallintoa, mutta ei palvelun laatua tai tehokkaampaa toimintatapaa Hallinnon uudistaminen ja tehostaminen näyttää puuttuvan jokaisen eduskunnan puolueen toimintamallista. Tämä kommentti ihan velkaantumisen ja julkisen sektorin koon perusteella.

Mutta näillä mennään niin pitkään, kun tehottomuudesta ja läsnäolosta maksetaan istuskelijoille kohtuukorvaus. Hauska olis nähdä toiminnan tulokset jos / kun hallinnon tuottavuutta alettaisiinkin mittaroimaan hyvillä BI työkaluilla ja sen mittaroinnin perusteella saisi kannustavan rahallisen korvauksen ja mahdollisuuden myös pitää työpaikkansa jatkossa Tämä toimintahan johtaisi todella nopeasti ja vääjäämättä koko koneiston tehostumiseen kaikissa portaissa ja blogistin esittämän uuden toimintamallin tulemiseen.

Sitten heräsin ja päästin kissan ulos. :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kilpailuttaminen tulee hiton kalliiksi. Kunnissa on perustettu kokonainen erinäisistä johtajista ja päälliköistä koostuva byrokratiahimmelli kilpailuttamista ja sen suunnittelua varten.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kunnissa on aina kilpailutettu, ainakin suunnittelu- ja rakennusurakat. Ei se muiden palveluiden kilpailuttaminen sen kummempaa ole.

Tosin olen sitä mieltä että kuntien kannattaisi ulkoistaa kilpailuttaminen ulkopuolisille toimijoille. Se olisi parempi tilanne kuin oman kilpailuttamis- yksikön perustaminen. Kilpailuttajat sitten tietenkin kilpailutettaisiin määräajoin, kuten kaikki muutkin jotka tekevät töitä kunnille.

Seuraavaksi voitaisiin yksityistää vankilat ja palolaitos, poliisilaitos kenties sitten viimeisenä.

Toimituksen poiminnat